Direct contact of een offerte aanvragen? Bel 0488 48 35 18 of stuur een e-mail.

NEN-3140

Wettelijke keuring van uw machines en elektrische apparaten 

Het is door de overheid verplicht om uw machines en elektrische apparaten wettelijk te keuren volgens de NEN-3140 normen. Daarom vragen verzekeraars en klanten om dit certificaat. 

 

Naast de onafhankelijke inspectie geven wij advies en tips. U ontvangt het certificaat, maar we geven u en uw werknemers ook tips om veiliger en handiger met uw machines om te gaan. 

Hoe verloopt de keuring? 

Precies volgens de normen NEN-3140

In de NEN-3140 staat precies beschreven wat gekeurd en ge├»nspecteerd moet worden. Die procedure volgen we. Bij de meeste elektrische apparaten kunnen we precies de punten volgens de normen objectief controleren en meten. 

Visuele controle van onderdelen 

Sommige punten moeten visueel gecontroleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan: 

Met een meetapparaat

Met onze meetinstrumenten controleren we onder andere:

Om de juiste metingen te kunnen garanderen, hebben we een speciaal meetapparaat. Dit apparaat kan de weerstand van van beschermingsleidingen, geleiders en kabels met hoge stroom meten; pas dan krijgen we een beeld of er eventuele gebreken zijn. Ook kunnen we zo mogelijke lekstroom meten. 

Het meetapparaat is verbonden met de computer; de metingen worden automatisch opgeslagen voor de rapportage. Zo kunnen we de historie van gereedschap ook terughalen. 

Rapportage

We beschrijven onze bevindingen, adviezen en meetgegevens van het apparaat in een rapport. Uiteraard is het doel dat uw gereedschap en machines goedgekeurd worden, maar het rapport kan twee conclusies bevatten: goedgekeurd of afgekeurd. Als uw gereedschap is afgekeurd, is het gereedschap volledig afgekeurd. Het is niet mogelijk het gereedschap gedeeltelijk af te laten keuren. 

Het kan natuurlijk zijn dat slechts een klein onderdeel niet in orde is. Dat kunnen we oplossen, zodat uw gereedschap daarna alsnog (meteen) goedgekeurd kan worden. 

Soms blijkt uit het rapport dat reparatie niet loont; we wijzen u hier dan op, zodat u geen kosten onnodige maakt. 

Wordt een gereedschap of machine goedgekeurd, krijgt dit gereedschap een sticker met de datum tot wanneer de goedkeuring loopt. Na deze datum is het gereedschap niet meer goedgekeurd en bent u bij gebruik officieel in overtreding. U moet dan opnieuw een NEN-3140 keuring uit laten voeren. 

Let wel op: een goedkeuring geeft geen garantie dat het een jaar lang niet stuk gaat.
 

Chat met ons